Leht, mida soovite vaadata, asub veebi täisversioonis. Kas soovite vaadata täisversiooni?

Edasi

Euroopa Liidu asjade komisjon (ELAK) arutas tänasel istungil keskkonnaminister Rene Kokaga Eesti 2020 ja 2030 kliimaeesmärkide täitmist.

Komisjoni esimees Anneli Ott märkis, et komisjonis on toimunud nüüdseks kolm kuulamist. „Oma nägemuse Eesti süsinikuneutraalsuse saavutamisest on meile esitanud nii eksperdid, ettevõtjad kui ka Keskkonnaministeeriumi esindajad. Saadud ülevaate põhjal võib kinnitada, et Eesti otsib aktiivselt võimalust tõsta koos teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega 2050. aasta kliimaeesmärkide ambitsioonikust ja leppida kokku ka tegevustes, kuidas neid saavutada,“ ütles Ott. Valitsus on kavandanud Eesti kliimaambitsiooni tõstmise analüüsi arutelu 3. oktoobrile ja selle põhjal tehtud otsuse arutelud jätkuvad Riigikogu komisjonides, lisas esimees.

Komisjoni aseesimees Riina Sikkut ütles, et Eestil on tarvis siseriiklikult kõigi osapooltega läbi räägitud selget plaani, kuidas kliimaeesmärgid saavutada. „Rahvusvahelised kokkulepped ja süsinikheite kvoodi kõrge hind tuleb niikuinii. Riigikogu võiks lisaks energeetikale keskenduda siseriiklikes aruteludes konkreetsetele meetmetele põllumajanduses, transpordis, metsanduses ja elamumajanduses. Arvestada tuleb kõikide muudatuste sotsiaalmajanduslikku mõju,“ rõhutas Sikkut.

Euroopa Liidu asjade komisjon alustas sel sügisel parlamentaarsete kuulamiste sarja, et valmistada ette otsus, millega Eesti osaleb Euroopa Liidu läbirääkimistel 2050. aasta kliimaeesmärkide üle.

Riigikogu pressiteenistus
Kristi Sobak