Leht, mida soovite vaadata, asub veebi täisversioonis. Kas soovite vaadata täisversiooni?

Edasi

Riigikogu põhiseaduskomisjon toetas tänasel istungil konsensuslikult korruptsioonivastase seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis laiendab huvide deklaratsiooni esitamise kohustust peaministri ja ministrite poliitilistele nõunikele.

Komisjoni esimees Toomas Kivimägi leidis, et huvide deklaratsiooni esitamise kohustuse panemine ministrite poliitilistele nõunikele on praktikast tõusetunud preventiivne samm, hoidmaks ära korruptsiooni nõunike hulgas, kes saavad mõjutada olulisi poliitilisi otsuseid.

„See on esimene ja väike, ent kiire samm pikal teel, mis korruptsiooni ärahoidmiseks on tarvilik teha,“ sõnas komisjoni esimees. Kivimägi lisas täiendavalt, et kõikides ministeeriumites tuleks käituda ühetaoliselt ja näiteks kantsleri otsusega määrata, millistele teenistujatele konkreetselt deklaratsiooni esitamise kohustus laieneb.

Huvide deklaratsiooni esitajate ringi laiendamise kohustus tuleneb Euroopa Nõukogu korruptsioonivastase ühenduse GRECO soovitustest. Muudatuse eesmärk on hõlmata huvide deklaratsiooni esitajate hulka need nõunikud, kes nõustavad ministrit kuni tema volituste lõppemiseni ning kellega sõlmitakse tähtajaline tööleping.

Komisjoni aseesimeest istungil asendanud korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Eduard Odinets märkis, et poliitiliste nõunike teema on olnud viimasel ajal väga aktuaalne. Ta tõi esile, et lisaks poliitiliste nõunike huvide deklaratsiooni esitamise kohustusele on GRECO andnud Eestile terve rea soovitusi, mille hulgas on näiteks ka lobitöö reeglite ja ametiisikute huvide konflikti vältimise juhendi kehtestamine ning mis on seni täitmata jäetud.

Komisjonile andsid selgitusi justiitsminister Maris Lauri, Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna analüüsitalituse juhataja Mari-Liis Sööt ning Siseministeeriumi personalipoliitika osakonna juhataja Aivi Sirp.

Nad selgitasid komisjonile, et ministri poliitilistel nõunikel on tihti oluline roll ja seetõttu on vajalik näha, millised on nõunike huvid. Samuti öeldi komisjonile, et julgeolekuasutuste juhtide deklaratsioonid ei ole edaspidi avalikud julgeolekukaalutlustel.

Komisjon tegi ettepaneku võtta korruptsioonivastase seaduse muutmise seaduse eelnõu (GRECO soovituste täitmine ja julgeolekuasutuste juhtide huvide deklaratsioonide avalikkuse piiramine) (323 SE) Riigikogu täiskogu päevakord esmaspäeval, 22. veebruaril.

Riigikogu pressiteenistus
Epp-Mare Kukemelk